Met dit heerlijke recept maak je een prima graanvrije, zuivelvrije, suikervrij broodvervanger of snack. Wij bakken altijd twee grote ovenplaten tegelijkertijd omdt de oven zolang aan blijft staan. De crackers zijn ongeveer twee weken houdbaar, al worden ze naar verloop van tijd wel minder lekker. Als je een goede keukenmachine hebt kun je alles proberen in één keer te malen en mengen, maar bij een niet-zo-sterke-blender is het handiger om de kopjes één voor één te malen en mengen.
+/- 20 crackers
Bereidingstijd: +/- 20 minuten
Wachttijd: +/- 2 uur
Kosten: €
Ingrediënten voor 1 ovenplaat:
2 kopjes (gebroken) lijnzaad
1 kopje zonnebloempitten
1 kopje pompoenpitten
1 kopje water
Benodigdheden:
Een mengkom, een blender, een lepel, bakpapier, een bakplaat, een oven, een kopje (om te meten)
Bereiding:
1. Bekleed de ovenplaat met bakpapier
2. Maal de zonnenbloempitten fijn en doe ze in een kom
3. Maal ook de pompoenpitten fijn en doe ze bij de zonnebloempitten
4. Maal het lijnzaad (als je de ongebroken variant hebt) goed fijn; ongebroken lijnzaad verteer je niet (optimaal)
5. Voeg ook het lijnzaad en het kopje water toe aan de kom
6. Meng het geheel tot het een soort papje is
7. Verwarm de oven op 120 graden
8. Smeer het papje over de bakplaat met bakpapier
9. Zorg er met de achterkant van een lepel voor dat de crackers overal ongeveer even dik zijn.
10. Snij met een (pizza)mes de crackers alvast in de vorm waarin je ze hebben wilt, dit is makkelijker als het nog een papje is dan wanneer ze straks hard zijn en brokkelen
11. Zet de plaat voor ongeveer een uur in de oven, tot de bovenkant zo goed als droog is
12. Keer de crackers om. Dit kun je één voor één doen, maar je kunt ook een andere bakplaat of rooster bovenop je bakplaat leggen en dan het hele geheel omkiepen en overschuiven van de ene naar de andere plaat
13. Zet het geheel terug in de oven voor nog een uur of tot het meeste vocht uit de crackers getrokken is
14. Laat afkoelen en eet smakelijk!
Variatie:
Voeg bij de laatste stap wat rauwe cacaopoeder, honing en rozijnen toe voor chococrackers
Voeg wat chiazaad en hennepzaad toe voor een ‘superfood’ twist