Peuterspeelzaal en thuisonderwijs

Om meteen antwoord te geven op de belangrijkste vraag rondom dit onderwerp: ja, je kunt nog steeds thuisonderwijs geven als je kind naar de peuterspeelzaal gaat. De peuterspeelzaal staat in principe los van basisschoolonderwijs. Daar staat “in principe” omdat sommige peuterspeelzalen wél gewoon zijn om het kind direct óók in te schrijven op de bijbehorende basisschool. Vraag daar dus na.

Schoolgang vieren

Een overweging om mee te nemen is dat op veel peuterspeelzalen het afscheid van kindjes uitgebreid gevierd wordt: ze “mogen” “eindelijk” naar school! Dit is natuurlijk heel gezellig en fijn voor de kindjes die naar school gaan, dat ze daarin gezien worden en dat het als leuk bestempeld wordt voor ze. Maar of het leuk is voor een kindje wat dat wél steeds te zien krijgt en meemaakt, om dan vervolgens níet naar school te “mogen” is de vraag.

Voorbereiding op school

Hand in hand daarmee, maar toch anders, is een deel van het doel van de peuterspeelzaal. Die is er namelijk ten dele op gericht om je kind klaar te stomen voor school. Het is vaak in hetzelfde gebouw, met eenzelfde soort opzet qua juf, kindjes van dezelfde leeftijd, op gezette tijden naar buiten en “lesprogramma”. Je kunt je afvragen of dat voor jouw kind echt de meest leuke/nuttige tijdsbesteding is, als het uiteindelijk na die +/- 2 jaar, niet naar school toe gaat.

Vriendjes

De peuterspeelzaal kan wél heel fijn zijn om alvast vriendschappen op te bouwen die je in stand kunt houden nadat je kind 4 jaar is geworden en thuisonderwijs krijgt. Het is een laagdrempelige manier voor jou om in contact te komen met andere ouders en om speelafspraakjes te regelen.

Plaats een reactie