Peuterspeelzaal en thuisonderwijs

Om meteen antwoord te geven op de belangrijkste vraag rondom dit onderwerp: ja, je kunt nog steeds thuisonderwijs geven als je kind naar de peuterspeelzaal gaat of is gegaan.

De peuterspeelzaal staat in principe los van basisschoolonderwijs. Daar staat “in principe” omdat sommige peuterspeelzalen wél gewoon zijn om het kind direct óók in te schrijven op de bijbehorende basisschool. Vraag daar dus naar en maak het héél duidelijk dat jouw kind níet ingeschreven moet worden op de bijbehorende basisschool. Kan dit niet? Zoek dan een andere peuterspeelzaal.

De peuterspeelzaal bezoeken en (later) thuisonderwijs geven staat elkaar dus niet in de weg. Toch zijn er een aantal overwegingen om te overdenken voor je je kind inschrijft bij de peuterspeelzaal.

Schoolgang vieren

Eén overweging om mee te nemen is dat op veel peuterspeelzalen het afscheid van kindjes uitgebreid gevierd wordt: ze mogen eindelijk naar school!

Dit is natuurlijk heel gezellig en fijn voor de kindjes die naar school gaan, dat ze daarin gezien worden en dat het als leuk bestempeld wordt voor ze. Maar of het leuk is voor een kindje wat dat wél steeds te zien krijgt en meemaakt, om dan vervolgens zelf níet naar school te “mogen” is de vraag.

Een vraag waarvan je van te voren niet weet hoe het voor jouw kind zal uitpakken. Nu hoort omgaan met teleurstellingen óók gewoon bij het leven, dus als dit het enige argument tegen de peuterspeelzaal is, kan het voor jou zo uitpakken dat je dit nadeel voor lief neemt.

Voorbereiding op school

Daarmee samengaand, is een deel van het doel van de peuterspeelzaal. Die is er namelijk ten dele op gericht om je kind klaar te stomen voor school. Het is vaak in hetzelfde gebouw, met eenzelfde soort opzet qua juf, kindjes van dezelfde leeftijd, op gezette tijden naar buiten en “lesprogramma”.

Je kunt je afvragen of dat voor jouw kind echt de meest leuke/nuttige tijdsbesteding is, als het uiteindelijk na die +/- 2 jaar, niet naar school toe gaat.

Hoeveel heeft jouw kind er aan om getraind te worden in wachten in de rij, wachten tot andere kindjes klaar zijn, werkjes maken, vinger opsteken om naar de wc te mogen en nog meer van dat soort ‘schoolse’ activiteiten? Als je zeker weet dat je thuisonderwijs gaat geven, zijn deze vaardigheden ná de peuterspeelzaal niet meer nodig, terwijl er tijdens de peuterspeelzaal wél veel tijd in gaat zitten.

Vriendjes

De peuterspeelzaal kan wél heel fijn zijn om alvast vriendschappen op te bouwen die je in stand kunt houden nadat je kind 4 jaar is geworden en thuisonderwijs krijgt. Het is een laagdrempelige manier voor jou om in contact te komen met andere ouders en om speelafspraakjes te regelen. Het is ook een handige manier voor het kind om in kleine groepjes van even oude kindjes sociale vaardigheden te oefenen. Het is trouwens óók gewoon handige opvang voor als jij aan het werk bent.

Plaats een reactie