Hoe zorg je voor inkomen bij thuisonderwijs?

Doordat de kinderen thuisonderwijs krijgen, zijn er minder uren waarin jij en je eventuele partner samen tegelijkertijd kunnen werken. Natuurlijk zijn er ook dan diverse mogelijkheden. Op deze pagina geef ik antwoord op de vraag hoe je kunt zorgen voor inkomen bij thuisonderwijs.

Besparen

Als je de keuze maakt voor thuisonderwijs, zitten daar bepaalde consequenties aan vast. Eén van die consequenties is dat je zorgvuldiger moet afwegen wat je doet met inkomen vergaren en met wat je uitgeeft. Hoe je rond komt heeft natuurlijk niet alleen met je inkomen te maken, maar ook (vooral?) met wat je uitgeeft. Door helder voor jezelf te krijgen wat je uitgaven zijn, kun je vervolgens gaan bekijken hoeveel uur je (gezamenlijk) moet werken om dat inkomen te vergaren.

Bij ons: We hoeven gelukkig niet mega zuinig te leven, maar maken wel bepaalde keuzes waardoor minder inkomen nodig is. Zo zijn we de eerste 7 jaar sinds we kinderen hadden niet in het buitenland op vakantie geweest, kopen of krijgen we vrijwel uitsluitend tweedehandskleding, koken we op 4/5 keer per jaar na altijd zelf, geven we elkaar vooral praktische cadeaus, kochten we een dure maar hele zuinige auto, hebben we een energiezuinig huis met zonnepanelen en hoeven we allebei weinig “luxe” in ons leven. (Het is dik vet luxe he, dat we zoveel samen kunnen zijn, dat we gezonde gelukkige kinderen hebben, dat we in zo’n prachtig dorpje in een prachtige ecowijk mogen wonen. Mega LUXE! Maar niet in termen van Ferrari’s, Bali vakanties en Prada tassen luxe…)

Opvang

Hoeveel je kunt werken als ouder hangt nauw samen met waar je je kind kunt onderbrengen én met wat je opvoedfilosofie is. Heb jij een hecht netwerk aan opa’s en oma’s en ooms en tantes waar je je kind aan toevertrouwd, dan kun je wellicht andere keuzes maken met de hoeveelheid uren werk dan wanneer je zonder familie of netwerk je kind opvoedt, of wanneer jij erin gelooft dat een kind de eerste 4 (7… 12…) jaar bij z’n ouders hoort te zijn.

Mocht je besluiten dat je ‘officiële’ opvang wilt voor je kind, dan heb je ook bij thuisonderwijs gelukkig gewoon recht op kinderopvangtoeslag en kun je je kind(eren) dus naar een (buitenschoolse) opvang of gastouder brengen. Afhankelijk van het type opvang levert je dit meer of minder werkuren per dag op. Zeker nadat je kind 4 jaar wordt en kinderopvang voor volle dagen vaak niet meer mogelijk is, kan een gastouder (aan huis) een goede oplossing zijn. Je kunt bijvoorbeeld voor 4 middagen BSO regelen, of voor 3 volle dagen een gastouder, zodat jij (en je eventuele partner) op die (mid)dagen kunnen werken.

Je kunt de ‘opvang’ van je kind(eren) ook met elkaar afwisselen: de één werkt op maandag-woensdag, de ander op donderdag-zondag. Of de één werkt (thuis) van 6-14 en de ander van 12-20, waarbij de peuter slaapt tussen 12 en 14u. Wij noemen dat in huis gekscherend ‘estafette-ouderschap’, we geven het ouderschaps-stokje dan door en wisselen van werk.

Er zijn vele werkvormen denkbaar waarbij je de uren kunt afwisselen, al is dat mét opvang eenvoudiger dan zónder, en in loondienst vaak lastiger dan als ZZP’er.

Bij ons: wij hebben in de ideale situatie voor 2 dagen in de zomer en 3 in de winter een vaste gastouder. In de praktijk blijkt dit met zwangerschappen van de gastouder, coronalockdowns, verhuizingen, ziekte, niet nagekomen afspraken en meer ellende niet altijd te faciliteren en hebben we geleerd daar heel flexibel in te moeten zijn. Je kunt ‘geluk’ hebben met een betrouwbare gastouder die jaren voor je gezin zorgt, helaas hebben wij dat geluk nog niet gehad. Dus we zijn goed geworden in het ouderschaps-stokje doorgeven.

Loondienst

Mijn partner werkt in loondienst in die IT. Al 20 jaar, met steeds meegroeiend salaris, wisselend 3, 4 of 5 dagen per week of met ouderschapsverlof 3,5 dag per week. Hij werkte lang (gelukkig!) veel vanuit huis, ook al voor alle coronalockdowns. Sinds 2023 werkt hij voor een nieuw bedrijf waar hij meer op kantoor werkt, maar waar gelukkig ook mogelijkheden zijn om op termijn weer meer thuis te werken.

Toen we zwanger werden van de oudste, werkte ik nog 5 dagen per week als onderzoeksassistente in een kantoor. Dat was de eerste echte baan na mijn studie. Toen ik na mijn zwangerschapsverlof voor ‘maar’ 3 dagen weer aan het werk wilde, vonden zij dat 34 uur per week werken het minimum was en nam ik ontslag. Dat was een spannende stap, maar 34+ uur per week werken paste niet bij mijn opvoedingsfilosofie en levensovertuiging.

Heb jij nu dus nog de situatie dat je en je eventuele partner (veel of alleen) buitenshuis werken, kijk dan eens hoe je dat in de komende jaren wellicht (langzaam) zou kunnen verschuiven, om thuisonderwijs beter mogelijk te maken.

Zelfstandig online ondernemerschap

Zelf ben ik nu ondernemer, al jaren. Ik doe ook wel eens wat in loondienst of in directe opdracht, gewoon omdat ik dat leuk vind, maar het gros van m’n inkomsten komt uit m’n eigen bedrijf.

Ik heb het bedrijf Een Mooi Gebaar, waar ik informatie deel over haken. Ooit begon ik met het vertalen van één Engelstalig haakpatroon, inmiddels vind je er meer dan duizend. Dat is in ongeveer 6 jaar zo gegroeid. In 2019 had ik een omzet van €5.000 met het bedrijf, in 2020 €12.000, in 2021 €25.000, in 2022 €33.000. Daar gingen natuurlijk nog allerlei kosten vanaf aan BTW, inkomstenbelasting, kosten voor de website, uitbetalingen naar andere ontwerpsters, etc, maar er zit groei in het bedrijf en daar ben ik heel blij mee. Ik vind het bovendien best een prima salaris voor de 2 à 3 dagen per week dat ik nu, op eigen houtje, in eigen in te delen tijd, werk.

Momenteel heb ik inkomsten uit veel verschillende bronnen, waar ik meer over vertel op deze pagina over online ondernemerschap.

Toeslagen

We hebben ook recht op kinderopvangtoeslag (als de kinderen naar een gastouder/buitenschoolse opvang gaan), kinderbijslag en kindgebonden budget. Met 4 kinderen is dit ook een niet-te-verwaarlozen inkomstenbron, die uiteraard wel helemaal op gaat aan de kinderen 🙂 Kijk vooral ook wat er voor jullie situatie mogelijk is op het gebied van toeslagen, en neem die bedragen mee in je afweging over thuisonderwijs en werk.


Ik denk dat er erg veel manieren zijn waarop je tóch kunt verdienen terwijl je met je kinderen bent die thuisonderwijs krijgen. Het betekent misschien dat je flink moet besparen, dat je in de avonden en weekenden met je partner wisselt, of dat je kinderen tóch naar de opvang gaan, ook al wil je dat liever niet.

Wil je hierover sparren met iemand met ervaring? Stuur met gerust een bericht!

Plaats een reactie