Hoe zorg je voor inkomen bij thuisonderwijs?

Doordat de kinderen thuisonderwijs krijgen, zijn er minder uren waarin we samen tegelijkertijd kunnen werken. Hoe doen we dat financieel dan met thuisonderwijs en een groot gezin? Hoe zorgen we voor voldoende inkomen?

Besparen

Hoe je rond komt heeft natuurlijk niet alleen met je inkomen te maken, maar ook met wat je uitgeeft. We hoeven gelukkig niet mega zuinig te leven, maar maken wel bepaalde keuzes waardoor minder inkomen nodig is. Zo zijn we sinds de kinderen niet meer in het buitenland op vakantie geweest, kopen of krijgen we vrijwel uitsluitend tweedehandskleding, koken we op 4/5 keer per jaar na altijd zelf en zonder pakjes/zakjes, geven we elkaar praktische cadeaus, kochten we een dure maar zuinige auto, hebben we een energiezuinig huis met zonnenpanelen en hoeven we allebei weinig “luxe” in ons leven.

Loondienst

Mijn partner werkt in loondienst in die IT. Al 20 jaar, met steeds meegroeiend salaris, wisselend 4,5 dag per week of met ouderschapsverlof 3,5 dag per week. Hij werkt (gelukkig!) veel vanuit huis, ook al voor alle coronalockdowns. Het kantoor is op meer dan een uur rijden, we zijn erg dankbaar dat hij niet twee keer per dag in de file hoeft te staan de hele week. Doordat hij vanuit huis werkt, is hij nauw betrokken bij het leven van mij en de kinderen, omdat we elke dag samen kunnen opstaan, ontbijten, lunchen en avondeten. Ook geeft het werk een stuk flexibiliteit om bijvoorbeeld mee te kunnen gaan naar consultatiebureauafspraken (prachtig galgjewoord!), omdat het werk vaak ook ná kantooruren tijd vraagt en dan kunnen er uren geruild. Ideaal dus!

Toen we zwanger werden van de oudste, werkte hij overigens nog 4 dagen per week op kantoor. Daar woonden we toen nog vlakbij. Heb jij nu dus nog de situatie dat je (veel/alleen) buitenshuis werkt, kijk dan eens hoe je dat in de komende jaren wellicht zou kunnen verschuiven, om thuisonderwijs mogelijk te maken.

Zelfstandig ondernemerschap

Zelf ben ik ondernemer, al jaaaaaren. Ik doe ook heus wel eens wat in loondienst of in directe opdracht, gewoon omdat ik dat leuk vind, maar het gros van m’n inkomsten komt uit m’n eigen bedrijf.

Ik heb het bedrijf Een Mooi Gebaar, waar ik informatie deel over haken. Ooit begon ik met het vertalen van één Engelstalig haakpatroon, inmiddels vind je er meer dan duizend. Dat is in ongeveer 6 jaar zo gegroeid. In 2019 had ik een omzet van €5.000 met het bedrijf, in 2020 €12.000, in 2021 €25.000. Daar gingen natuurlijk nog allerlei kosten vanaf aan BTW, inkomstenbelasting, kosten voor de website, uitbetalingen naar andere ontwerpsters, maar er zit groei in het bedrijf en daar ben ik heel blij mee. Ik vind het bovendien best een prima salaris voor de 2 à 3 dagen per week dat ik nu, op eigen houtje, in eigen in te delen tijd, werk.

Momenteel heb ik inkomsten uit veel verschillende bronnen:

  1. Advertenties vertonen op mijn website
  2. PDF haakpatronen
  3. Workshops geven via YouTube Live op donatiebasis
  4. Videocursussen en -memberships
  5. Workshops geven LIVE
  6. Affiliate links naar Caro’s Atelier (wolwinkel), de Zeeman, Storytel, Bol.com en anderen

1. Advertenties vertonen op mijn website

Op de website van Een Mooi Gebaar vind je diverse advertenties. Die worden daar geplaatst door Mediavine, een groot bedrijf dat “Publishers” (dus mensen die content maken, bloggers/vloggers/ikke) en “Advertisers” (dus mensen die ergens voor willen adverteren) aan elkaar koppelen. Zij houden zelf ongeveer 15% van het advertentiegeld voor de bemiddeling.

Mediavine is een super fijn bedrijf om mee te werken, maar je hebt wel een drempel voor je met hen kunt gaan werken. Voor ik “groot genoeg” was om bij Mediavine te mogen, heb ik heel lang met Google Adsense gewerkt. Bij Google Adsense kun je je al aansluiten als je nog géén bezoekers naar je website hebt. Ze hebben wel een paar eisen aan bruikbaarheid en originaliteit van je content: je mag bijvoorbeeld geen “lege” pagina’s hebben die je alleen maar vult met advertenties. Ga je zelf ergens over bloggen, dan kun je al heel snel een Google Adsense account aanmaken om een deel van de kosten van je blog terug te verdienen.

2. PDF Haakpatronen

Een volgende ding wat ik ben gaan doen is PDF haakpatronen verkopen van de gratis haakpatronen op de website. Door de advertenties vinden mensen het soms irritant, of mensen vinden het vervelend om van een scherm af te werken. Door een PDF te kopen voor een kleine bijdrage, hebben ze die nadelen niet.

Het leukste hieraan vind ik dat ik ook haakpatronen van andere haaksters ontwerp en hen dan kan “uitbetalen” elk kwartaal. Dat zijn vaak geen mega bedragen, maar het is gewoon zó leuk om anderen te kunnen helpen bij het waarmaken van hun haak-dromen!

3. Workshops op donatiebasis

Naast de LIVE workshops in winkels geef ik af en toe een workshop op donatiebasis via YouTube of Facebook. Ik kondig dat een week of twee van te voren aan via de social media kanalen en via de nieuwsbrief van Een Mooi Gebaar en dan kunnen mensen gratis meekijken. Aan het einde van de workshop deel ik dan een Tikkie-link, m’n bankgegevens en een PayPal link, zodat mensen kunnen doneren. In corona-tijden was dit vrij lucratief met avonden met meer dan €200, maar sinds mensen weer fysiek naar workshops kunnen is het een beetje ingestort qua donaties. Toch vind ik het leuk om af en toe gezellig zo’n avond online te haken met anderen, dus ik blijf het zo nu en dan doen.

4. Videocursussen en memberships

In de coronaperiode ben ik via Facebook Live workshops gaan geven. Dit was ontzettend leuk, maar had ook nadelen. Zo konden linkshandigen moeilijk meedoen, was het lastig als er mensen ergens vastliepen om ze te helpen en leende een korte workshop van 1,5 uur zich niet voor ingewikkeldere technieken. Die nadelen kon ik goed ondervangen door cursussen op te gaan nemen in plaats van alleen losse LIVE workshops te geven.

De videocursussen bouw ik helemaal zelf met Learndash en WordPress. Ik verkoop ze, net als de PDF haakpatronen, via de plugin Woocommerce met betalingssysteem Mollie. Beetje technisch, maar niet héél technisch, beloofd. En als het eenmaal staat, zorgt het in principe voor locatieofhankelijk, schaalbaar inkomen. Ik blijf een beetje weg van het woord “passief inkomen” omdat hier heel weinig passief aan is: ik moet alsnog gewoon hard werken. Het is wél echt anders opgezet dan ‘uurtje-factuurtje’ als wanneer je bijvoorbeeld kapster bent: ik kan ook cursussusen en PDF’s verkopen terwijl ik op de markt loop.

5. Live workshops

Een aantal keer ben ik uitgenodigd bij een winkel om daar een workshop te komen geven. Dat is geen groot gedeelte van m’n inkomen, maar wel een hele leuke manier om met mijn online onderneming toch ook mensen echt te zien 🙂 Dit zou best een uitbreidbaar gedeelte van mijn bedrijf kunnen zijn, maar het matcht niet echt lekker met de zorg voor onze vier kinderen om hier veel op te varen.

6. Affiliate

Ik plaats op mijn website wel eens een blog over een leesboek, haakpakket, speelgoed of ander leuks naar Bol.com of naar Caro’s Atelier. Bol kennen jullie allemaal, Caro’s Atelier is een wolwinkel. Ik heb ook linkjes voor Zeeman en Storytel. Als je eenmaal “binnen” bent bij Tradetracker, kun je op meer dan duizend verschillende winkels reageren, dus dan kun je zelf kijken welke producten logisch bij je bedrijf passen.

Deze inkomstenbron is overigens vrij minimaal. Het zou vast meer kunnen, maar ik wil ook niet nóg meer advertenties plaatsen. Het is een beetje zoeken tussen de Mediavine advertenties en de affiliate advertenties.

Toeslagen

We hebben ook recht op kinderopvangtoeslag (als de kinderen naar een gastouder/buitenschoolse opvang zouden gaan), kinderbijslag en kindgebonden budget. Met 4 kinderen is dit ook een niet-te-verwaarlozen inkomstenbron, die uiteraard wel helemaal op gaat aan de kinderen 🙂


Ik denk dat er erg veel manieren zijn waarop je tóch kunt verdienen terwijl je met je kinderen bent die thuisonderwijs krijgen. Het betekent misschien dat je flink moet besparen, dat je in de avonden en weekenden met je partner wisselt, of dat je kinderen tóch naar de opvang gaan, ook al wil je dat liever niet.

Plaats een reactie