Vegan pompoensoep maken met kinderen

Naast onze eigen moestuin, halen we graag lokale groente bij de Stadsboerderij Caetshage in Culemborg. Zij verzorgen, naast een wekelijks groentepakket met seizoensgroenten, ook een zeer complete winkel met biologische producten. In die winkel staat ook een molen met recepten, die ik hier met jullie mag delen.

Ná de ingrediënten en bereiding vind je een stukje “kinderhulp” toe, waarin ik vertel hoe mijn kinderen per maaltijd kunnen helpen. Neem de leeftijdsindicaties met een flinke korrel zout, de ene 3-jarige is de andere niet.

Ingrediënten

1 pompoen
1 knolselderij
2 uien
2 teentjes knoflook
1 rode peper
verse gember
1 liter bouillon
olijfolie
zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Knolselderij schillen en in blokjes snijden
  2. Ui en knoflook snipperen
  3. Fruit de knolselderij, de ui en de knoflook in de pan
  4. Was de pompoen ondertussen, verwijder de zaden, snij in blokjes
  5. Verwijder de zaden en het steeltje van de rode peper, snijd de peper daarna fijn (dit is een stap waar ik de kinderen níet bij laat helpen: ze wrijven nog te vaak ongemerkt met handen in ogen en neus en ik wil geen verdrietige mensjes creëren)
  6. Schil en rasp de gember
  7. Voeg vervolgens de pompoen, de rode peper, de gember en de bouillon toe
  8. Laat het geheel gaar worden
  9. Pureer de soep
  10. Breng op smaak met peper en zout

Kinderhulp

We proberen meerdere keren per week samen met de kinderen te koken of te bakken. Ik vind het belangrijk dat ze goed weten waar hun voedsel vandaan komt, hoe je welk voedsel kunt bereiden, hoe je met messen en scherpe randjes aan blikken omgaat, hoe je met hete pannen omgaat, etc.

0-2 jaar: De jongste kinderen helpen mee met de ingrediënten bij elkaar zoeken en eten in de tussentijd rauwe stukjes paprika/wortel/komkommer in de keuken.
2-4 jaar: Iets oudere kinderen kunnen helpen dingen (af)wassen onder de kraan, knoflook en ui pellen, bouillon blokje kapot maken in een glas, pompoenzaden verwijderen, gesneden dingen voorzichtig in de pan erbij doen, bouillon in de pan gieten
5-8 jaar: uien en knoflook snijden, pompoen en knolselderij (afhankelijk van de kracht en hoe goed je ze vertrouwen kunt met een scherp mes). Peper en zout over het eten doen. Pureren. Opdienen.

De kinderen vinden het ook vaak leuk om te helpen tafel dekken, (led)-kaarsje aansteken en het gezellig maken in huis voor we samen aan tafel gaan.

Moestuin

Het leuke van dit recept is dat je alles in je eigen tuin kunt groeien.

Pompoen: veel verschillende varianten, binnen voorzaaien tussen eind april en eind mei
Knolselderij: moeilijk goed te krijgen, voor gevorderde moestuinierders, midden april – midden mei zaaien, oogsten in oktober/november
Knoflook: als je de goede soort hebt, heel eenvoudig (liever geen supermarkt knoflook, dat lukt niet goed), teentjes uitpoten tussen midden september en midden november, vanaf begin juni oogsten (en dan één bolletje droog bewaren voor het volgende seizoen)
Ui: eenvoudig bij goede soort. Uitjes planten tussen midden september en midden november, vanaf eind mei oogsten

Plaats een reactie