Simply Piano

We hebben sinds 1 januari 2022 een abonnement op de Simply Piano app op de iPad. Dit is een app waarmee je piano kunt leren spelen, of je reeds bestaande vaardigheden kunt aanscherpen. Ik vertel je over de installatie, de onderdelen, de voor- en nadelen en onze ervaringen als gezin met deze piano leren spelen app.

Simply Piano starten

Je kunt de app installeren op een mobiel of tablet. Ik kan een tablet adviseren, omdat het scherm groter is en je dan beter overzicht hebt van wat er gaat gebeuren. Als je een digitale piano of keyboard hebt, kan ik je daarnaast aanraden om de iPad of mobiel daar op aan te sluiten. De app is vrij gevoelig voor “omgevingsgeluid” en werkt beter in een stille ruimte, of dus met het snoertje. Met een snoertje pakt ie namelijk alleen wat je op de piano speelt, zonder snoertje ook als er iemand meezingt met het liedje in dezelfde kamer. 

Als je de app hebt geïnstalleerd op je mobiel of tablet, krijg je een aantal instellingsmogelijkheden. Je wordt dan gevraagd om je niveau en het doel dat je met het piano spelen wilt bereiken. 

Je kunt de app 7 dagen gratis uitproberen. Daarna kost het geld. Maar in die 7 dagen kun je wel volledig de app gebruiken en dus erachter komen of jij er, net als wij, blij van wordt. 

Simply Piano onderdelen

De app bestaat uit verschillende onderdelen. Die kun je na elkaar afronden of door elkaar heen gebruiken. 

Cursussen

De cursussen kennen twee “stromingen” die je door elkaar heen kunt volgen. De ene is voor als je solo piano wilt spelen, de andere voor als je vooral akkoorden wilt leren spelen. 

Als je nog geen ervaring hebt met piano spelen begin je met de beginnerscursus. Die laat je in korte filmpjes zien, welke noten bij welke toetsen horen. Het vertelt je meteen ook waar je je vingers neer kunt/moet zetten. Het vertelt ook over een goede houding. Best een prima begin, denk ik! Al heb je natuurlijk niet een docent naast je zitten die kijkt of je houding ook daadwerkelijk een goede houding hebt, of het met de goede vingers speelt. 

Als je de beginners cursussen hebt afgerond, kun je kiezen wat je daarna wilt gaan doen. Bijvoorbeeld een keuze tussen Klassiek en Pop. Je kunt niet zomaar elke cursus beginnen, er zit een soort volgorde in. 

Er zijn ook cursussen die over een bepaald nummer, muziekstijl of thema gaan. Een cursus voor het nummer Bohemian Rhapsody bijvoorbeeld, met dan steeds ook achtergrondinformatie over de (zeer!) verschillende stukken. 

Je speelt in alle cursussen al snel met liedjes mee, zelfs al gebruik je dan zelf maar een paar noten. Het klinkt als snel leuk, doordat je niet alleen de nootjes hoort, maar ook een achtergrond muziek. 

In de cursussen heb je steeds de bladmuziek bovenin staan, en daaronder een kleine piano afgebeeld. De toetsen die je indrukt worden dan opgelicht op die piano, of juist de toetsen die je nodig hebt. Als je het goed doet, wordt de noot blauw, als het niet goed gaat rood en als het te lang duurt, geel. Ik vind het heel overzichtelijk daardoor en de kinderen ook!

Bladmuziek lezen

Je kunt ook van honderden liedjes de bladmuziek opzoeken in de app en daar dan bij meespelen op verschillende niveaus en in verschillende modussen. Zo’n modus is bijvoorbeeld dat de nootjes blauw worden als je de goede raakt, of dat er een metronoom mee speelt, of dat het nummer (vertraagd) wordt afgespeeld en je mee kunt doen. Op deze manier leer je niet alleen via de cursussen spelen, maar kun je ook leren spelen van blad. Ik vind het zeker een pluspunt dat dit er in zit, omdat je daar uiteindelijk dan ook buiten de app mee verder kunt. 

5 minuten oefeningen

Deze zijn niet zo populair hier in huis, maar ik kan me de werking ervan wel voorstellen! Je oefent in 5 minuten toonladder achtige oefeningen om je niveau op pijl te houden. Handig als je nog even moet wachten tot het eten klaar is bijvoorbeeld. Niet zo handig als je wat langer de tijd nodig hebt om ergens “in” te komen. 

Profielen in Simply Piano

Je kunt met één abonnement 5 profielen aanmaken, die elk helemaal hun eigen leeromgeving hebben. Daardoor kun je met meerdere gezinsleden tegelijk (beter) piano leren spelen. De verschillende profielen hebben ook allemaal een ander poppetje, waardoor het ook voor kinderen die (nog) niet (goed) kunnen lezen een prima interface is. Kinderen die nog niet kunnen lezen zullen soms wel hulp nodig hebben bij de uitleg!

Simply Piano is Engelstalig

De Simply Piano app is in het Engels. Dit kan een voordeel zijn (als je kinderen Engels kunnen of als je dit graag wilt leren), maar zeker ook een nadeel voor Nederlands sprekende kinderen. Het zorgt er hier in huis voor, dat we vooral samen de app doen bij de uitleg. Dat zorgt er ook voor dat ik wat meer uitleg kan geven als iets niet duidelijk is. Ik vind het dus prima, en zeker geen nadeel. 

Onze ervaringen met Simply Piano

We zijn heel tevreden met de app. Hij is voor onze 4-jarige echt nog te ingewikkeld, maar dat hadden we van te voren ook zo ingeschat. Onze 6- en 8-jarigen zijn er blij mee en ook wij als ouders spelen met meer regelmaat piano dan voorheen. Het klinkt al vrij snel “leuk”, ook als ouder, omdat je niet honderd keer Vader Jacob of Fur Elise hoeft aan te horen.

Ik denk nog steeds dat de kinderen (en wij) veel méér zouden leren van een echte pianoleraar, maar financieel is zo’n app een veel haalbaardere optie voor een groot gezin. Als de liefde voor piano bij één van de kinderen sterker wordt, overwegen we alsnog een piano leraar/lerares in de arm te nemen, maar hebben ze in ieder geval al vast veel kunnen oefenen.

Voordelen:
Betaalbaar, veel profielen in één account, overzichtelijk, leuke bekende liedjes, werkt met elke piano, je krijgt meteen ook bladmuziek en muziektheorie naast het leren pianospelen. 

Nadelen: 
Je kunt geen (delen van) cursussen overslaan als je de stof al beheerst. Het “eind”niveau van de cursussen en bladmuziek is bovendien ook niet heel hoog (voor mij als iemand met piano ervaring). 

Plaats een reactie