Sint Maarten

Op 11 november wordt er in delen van Nederland Sint Maarten gevierd. Waar ik het niet ken uit mijn eigen jeugd, is het wel een onderdeel van de jeugd van onze kinderen. Ik vertel je graag wat wij zo’n beetje doen, wellicht is het inspirerend.

Lampionnen

We maken steevast met oma Ria (mijn moeder) een mooie lampion met de kinderen. Eentje voor elk kind, op basis van wat ze zelf graag willen. Ze worden elk jaar mooier <3

Pompoen

We hollen ook een pompoen uit, die met een waxinelichtje erin de avond van Sint Maarten bij de deur staat te branden. Soms ook nog een avondje bij het avondeten. De pitten roosteren we, van het vruchtvlees maken we pompoensoep. Mjam!

Langs de deuren

We wonen in een fijne ecowijk, Eva-Lanxmeer, in Culemborg. Die hele wijk bestaat uit hofjes, allemaal met een eigen, vaak aparte bouwstijl. Ons hofje bestaat uit 33 huizen. De meeste mensen doen mee met Sint Maarten en laten dit zien door een kaarsje, pompoen of lampion of iets dergelijks buiten klaar te zetten. Sommigen zetten de schaal met snoepjes of mandarijntjes ernaast, omdat ze zelf ook met hun kindjes een rondje lopen. Het is dan eventjes een uurtje een drukte van jewelste met de circa 60 kinderen die in de 33 huizen wonen en een rondje lopen samen. Heel gezellig! Vanwege de privacy van de andere kinderen, kan ik hier niet echt foto’s van delen, maar geloof mij dat het een schitterend, hartverwarmend, kleurrijk geheel is.

Als je niet in een gebied woont waar Sint Maarten gebruikelijk is, maar je wilt het wel vieren, kun je in de buurt-app (of ouderwets met papiertjes) aan mensen vragen bij wie je langs de deur mag gaan. Vaak vinden mensen het heel lief als er kleintjes een liedje komen zingen met een lampje en willen ze, ook als het bij jou niet gebruikelijk is, best meewerken en wat snoepjes in huis halen en een lampje neerzetten. Door die lampjes weet je waar je moet aanbellen en word je kind niet moe van alle teleurgestellende dichte deuren.

Liedjes

Er bestaan allerlei leuke, en als je het mij vraagt minder leuke, Sint Maarten liedjes. We zingen zo’n week voorafgaand aan Sint Maarten vooral die liedjes en luisteren ze op bijvoorbeeld via dit album op Spotify. De grapigste toevoeging van dit jaar was toch wel deze hele lange:

11 november is de dag, dat ik mijn lichtje, dat ik mijn lichtje,
11 november is de dag, dat ik mijn lichtje branden mag
12 november is de dag, dan mag ik snoepen, dan mag ik snoepen
12 november is de dag, dan mag ik snoepen de hele dag,
13 november is de dag, dan heb ik buikpijn, dan heb ik buikpijn,
13 november is de dag, dan heb ik buikpijn de hele dag,
14 november is de dag, dan wil ik sporten, dan wil ik sporten,
14 november is de dag, dan wil ik sporten de hele dag.
15 november is de dag, dan ben ik moe, dan ben ik moe
15 november is de dag, dan ben ik moe de hele dag.

Voorleesboeken

Er bestaat in ieder geval één heel mooi Voorleesboek over Sint Maarten: Sint Maarten en het Beertje. Een heel lief boekje voor kinderen tot 6 jaar oud ongeveer. Het gaat over het (uit)delen dat bij Sint Maarten hoort en over de koude die begint.

Plaats een reactie