Dinovember 2022

Dino’s in je ontbijt, dino’s in je boekenkast, dino’s in een legokasteel, overal dino’s!

Het is DINOVEMBER: we gaan een maandje gek doen met dino’s in huis. Gewoon omdat het leven al zo serieus is, omdat kinderen wel wat magie kunnen gebruiken, omdat het hilarisch is om met je partner ’s avonds gekke set-ups te bedenken en omdat het leven al serieus genoeg is.

Voorbereiding

Zoek een stapeltje Dinosaurussen, plastic of hout, liefst een paar in verschillende houdingen (staand op twee poten, staand op vier poten). Als je tijd hebt, bij bijvoorbeeld de kringloop of in je eigen speelgoeddozen, als je geen tijd hebt kun je ze ook bestellen. Ik bestelde Dinosaurus Speelgoed Set op Bol, met 12 dinosaurussen erin.

In diezelfde bestelling nam ik ook twee boeken mee. Het eerste is Het dikke boek van alle bijzondere dino’s van Anusuya Chinsamy-Turan. We hebben in diezelfde serie Het dikke boek van ons bijzondere heelal en dat is werkelijk een schitterend boek! Beiden aanraders, ik heb nu al erg veel zin om (voor) te lezen in het Dinosaurussen boek. Daarnaast zijn TipToi producten hier in huis razend populair, dus hebben we een TipToi Dinosaurussen boek besteld. Ze krijgen de boeken op één van de dagen, ik weet nog niet precies wanneer. Misschien ingepakt, dat de dino’s al een stukje cadeaupapier hebben gesloopt…

1 november

Dino’s in het ontbijt!

We begonnen vrij simpel: vier dinosaurussen op tafel, zodat ze ze konden zien zodra ze beneden kwamen. Eentje at een (toch al bijna leeg) hagelslag pak op, een andere een stukje worst, een derde had een boterham tussen z’n pootjes

De reacties van de kinderen waren wat matig: Vera (7): “Mam, dat hebben jullie gewoon gedaan, wat flauw zeg”. Lena (5): “Oh, die dino’s hebben allemaal troep gemaakt, dat mag toch helemaal niet”. Alex (3): “Gaan we nu ontbijten?”

Misschien moeten ze nog inkomen? Morgen meer!

2 november

Vandaag gingen de dino’s iets leren over Dino’s met de TipToi. Dit is niet het boek dat ik hierboven beschrijf, die hebben ze nog niet gekregen. Dit is een kleiner TipToi boek, met veel minder informatie, maar wel óók over dinosaurussen. Die hebben ze al lang en al helemaal stuk gelezen.

De reacties waren deze keer leuker. Vera ging zelf bedenken wat de dino’s allemaal de komende tijd nog meer konden doen, Lena glinsterde helemaal toen ze ze weer zag. Ook gedurende de dag wordt er veel mee gespeeld.

We geven ze Mira maar niet om mee te spelen, want ik weet niet hoe giftig ze zijn als je er lang op kauwt..

3 november

Ik was echt super moe gisteravond, dus het is niet een super creatieve set-up geworden.

De dino’s deden een potje “Betoverde Doolhof“, een favoriet bordspelletje hier in huis.

4 november

De letterbak vormde een prima toneel voor de dino’s vandaag. Nooit geweten dat dinosaurussen konden spellen!

5 november

Dino-brandweer dag vandaag. De dino’s pasten qua schaal eigenlijk best leuk bij de Playmobil spullen.

6 november

Wat een troep maken die beesten toch steeds! Nu was de keuken aan de beurt. Inclusief pootjes in bloem en kapotgesnoepte pinda’s.

7 november

Vandaag pakten de dino’s het schitterende boek “Het dikke boek van alle bijzondere dino’s” uit.

8 november

Let je even niet op, zijn er ineens dinosaurussen aan het werk in de nacht. Ze hadden een heel verhaal getypt, gespeeld met nietjes en gaatjesmakers en geprobeerd om te schrijven.

9 november

In de wc: één grote wc-papier chaos die zich uitstrekte tot in de gang. Een spoor van dinosaurussen en kapot gescheurd wc-papier, gaf weer lol voor 10 (cent)!

10 november

De dinosaurussen probeerden vandaag in de eettafellamp te klimmen!

11 november

Sint Maarten vandaag, met heel veel mandarijnen. Blijkbaar lusten dino’s die ook!

12 november

Vandaag troffen we de dino’s lezend aan. Toch prettig dat ze af en toe de boel NIET slopen 😉

13 november

Mama had zin in Ben en Jerries én niet zoveel zin om nog iets voor de dino’s te verzinnen, dus zij mochten het laatste restje opeten. Nog wat extra vieze vlekken gemaakt met kattenbrokjes en tadah: weer een kleine dino chaos compleet.

14 november

In onze (slaap)bank zit een grote bak vól met wol. Daar wilden de dino’s ook wel een nachtje mee spelen!

15 november

De dino’s zitten met z’n allen om een schaal bladeren heen. Wat zijn ze daar eigenlijk aan het doen? Dat horen we morgen vast!

16 november

Er ligt “ineens” een ei in de bladerschaal! Wat zou daarin zitten?

Het is zo’n ei dat je in water moet leggen, dus dat hebben we gedaan, wachten tot ie uitkwam. Hij zou dan moeten opzwellen tot grotere dino, dat is alleen niet gebeurd, het bleef een raar verwrongen dinootje.

17 november

Het ei is uitgekomen en viert zijn eerste verjaardag! Met een kaarsje op een zelfgemaakt koekje van gisteren.

18 november

Een muzikale ochtend in dinosaurus land. We hebben gekletst over of dino’s zouden hebben kunnen fluiten als vogels, of grommen als tijgers, of piano spelen als mensen….

19 november

“May your coffee be stronger than your children” 😉

Vandaag hielpen de dino’s ons met koffie zetten. Niet helemaal succesvol, maar lief geprobeerd, toch?

20 november

Papa en mama leggen in dit seizoen graag af en toe een legpuzzels en gelúkkig helpen de dinosaurussen ook een handje, uh, tandje mee!

21 november

De dinosaurussen hebben vannacht weer een letterbak overvallen… Tjonge jonge (en de kinderen speelden vandaag ineens óók weer met letters!)

22 november

Omnomnomnom, dino’s bij het ontbijt!

23 november

Lege doos waar dino’s uitgebroken komen. We konden niet elke dag iets briljants bedenken haha

24 november

De dino’s gaan abseilen vanaf de boekenkast! Moeilijk op de camera te krijgen overigens, maar gewoon een draadje gespannen vanaf bovenin de boekenkast en daar wat dino’s mee ‘opgetild’.

25 november

He bah, er is een ziekte uitgebroken onder de dino’s! Ze moeten spugen, hebben pilletjes nodig, hebben bloed en voelen zich algeheel ellendig. Gelukkig zijn er ook dino’s met een witte jas 😉

26 november

Vandaag spelen de dino’s met de lego én met de auto’s.

27 november

Oh nee toch, de dino’s hebben de hele gang overhoop gehaald. Alle jassen, wanten, schoenen en laarzen: alles ligt door elkaar. Snel opruimen maar…

28 november

We hebben een poes. Die krijgt brokjes. Maar ojee! De dino’s hebben de hele bak omgegooid! Zouden dino’s ook brokjes lusten? Wat eten dinosaurussen eigenlijk?

29 november

Vandaag nemen we’, één dagje eerder, afscheid van de dinosaurussen en zwaaien we ze uit tot volgend jaar. We merkten dat de kinderen genoeg hadden aan de drukte van Sinterklaas én de dino’s, dus we kortte het één dagje in. Misschien doen we het volgend jaar wel een paar dagen minder.

Om de laatste dag feestelijk te maken, gingen we smikkelen!

We kochten een zak met letterkruidnoten en maakten daar een afscheidstekst mee. Gelijk leuk om het lezen te oefenen. De kinderen hebben daarna ook nog woordjes gelegd met de overgebleven letters (en ze uiteraard daarna opgesmikkeld)

Plaats een reactie