Recepten

Koken met kinderen is super leuk, leerzaam én lekker. Meerdere keren per week helpen ze ons in de keuken, op hun eigen niveau. Voor de eenjarige is dat door toe te kijken en lekker mee te snoepen van alles wat er gesneden wordt, voor de oudste twee al veel meer écht meehelpen.

Stiekem komt er tijdens het koken ook allerlei “schools” aan bod: we kijken samen in het recept, lezen op de verpakking hoeveel er in zit, wegen dingen af, tellen hoeveel we ergens van nodig hebben, en dat terwijl ze niet door hebben dat ze eigenlijk leren rekenen en lezen ;)! Ideaal thuisonderwijsmateriaal dus, dat koken.

Hieronder ga ik een lijst verzamelen van dingen die we samen met de kinderen doen, met erbij geschreven wat onze kinderen ongeveer zelf konden doen. Dat zijn richtlijnen, de ene 3-jarige is de andere immers niet.


Taarten

Appeltaart

Een heerlijke vegan appeltaart! Door mijn eigen ei-intolerantie (in combinatie met een sterke voorliefde voor appeltaart) kozen we deze keer een ei-vrije variant. Hij was er zéker niet minder lekker om en is inmiddels al twee keer uit de oven komen rollen. Héérlijke herfsttaart!

Blauwe bessen aardbeientaart

Chocoladetaart

Deze taart maken we héél vaak. Hij is suikervrij, glutenvrij, raw, vegan én erg lekker. Het is ook een behoorlijk machtige hap, dus je kunt er met veel mensen van genieten (of lekker vaak!)

Mango IJstaart

Nectarinetaart

Perziktaart

Koeken

Appelhavermoutkoeken

Heerlijke robuuste koeken met appel en havermout, die best gezond zijn!

Bounties

Eierkoeken

Toch wel één van de ongezondere tussendoortjes van dit jaar, en ook veel moeilijker om bij te helpen.

(Vegan) no bake brownies

Dadelballetjes

Eigenlijk heb je niet echt een recept nodig om deze heerlijke balletjes te maken. Je neemt dadels, noten, cacao en naar smaak banaan, kokos, honing, cacaonibs, of nog andere dingen.

De kinderen konden hier heel goed bij helpen! Zelf de pitten uit de dadels halen, de noten helpen afwegen, alles in de keukenmachine kieperen, de balletjes rollen, de balletjes vervolgens door de kokosrasp heen rollen én natuurlijk de keukenmachine schoonlikken 😉 Succesnummertje!

Diner

Courgette Gehakt Quiche

Lunch

Banaanbrood

De ene week eet men hier 10 bananen, de andere week worden ze bruin. Voor zo’n week waarin ze te bruin geworden zijn om op te eten, kun je ze juist super lekker in een banaanbrood verwerken. Een lekkere, vrij gezonde snack.

Banaanpannenkoek

Lijnzaadcrackers