Thuisonderwijstraditie: taart!

School komt met allerlei tradities: wen-dagen, de jaarlijkse eerste schooldag, de schoolfotograaf, schoolreisje en het verstoppen in de bus, avondvierdaagse met veel te veel zoetigheid en de groep 8 musical: om maar eens enkele te noemen.

Thuisonderwijzers maken hun eigen tradities. Vaak verschillen die van gezin tot gezin, maar er is één traditie die in heel veel thuisonderwijsgezinnen wordt gevierd en wel met taart 🙂

Vrijstellingsbrief

Dat zit zo: vanaf dat je kind bijna 5 jaar oud wordt, lever je een brief in bij de gemeente. Daarna doe je dat elk jaar voor 1 juli voor het daaropvolgende schooljaar.

Het inleveren van de brief kan per post, maar in het verleden zijn er wel eens brieven ‘kwijt geraakt’, dus veel mensen leveren ‘m nu liever persoonlijk in. Aangetekend verzenden kan natuurlijk ook, maar ja, dat kost geld en we benne zuunige Hollanders 😉.

Door het ontvangstbewijs van de baliemedewerker heb je dan meteen ‘bewijs’ dat je de brief hebt ingeleverd. Wij vragen om een kopie van de brief, met een stempel en paraaf van de medewerker. Zo hebben we altijd bewijsmateriaal dat we op tijd de juiste brief hebben ingeleverd voor het juiste kind.

Het is namelijk de wettelijke verplichting dat je die brief elk jaar, per kind, op tijd inlevert. Doe je dat niet, dan ben je verplicht je kind op een school of instelling in te schrijven. Het is dus een belangrijk moment om de vrijstelling te krijgen/behouden.

Taart

Belangrijke momenten vier je natuurlijk met taart 😉

Na het inleveren van de brief bij het gemeentehuis, gaan veel thuisonderwijzers dan ook gezellig samen een taartje eten. Als moment om te vieren dat je weer voor een jaar vrijstelling hebt. Je beroept je namelijk op een recht en áls je aan de wet voldoet, is het met het inleveren van de brief -in principe- je plicht voldaan.

Helaas werkt dat in de praktijk niet altijd zo en gaan sommige leerplichtambtenaren hun boekje flink te buiten momenteel. Juist dan is het óók belangrijk om het inlevermoment te vieren met taart: mocht er dan later allerlei rechtszaken ellende aanbreken, heb je in ieder geval een fijn geluksmomentje gevierd.

Tweede keer taart

Krijg je de bevestiging van de vrijstelling op de mat?

Dan kun je uiteráárd nog een keer taart gaan eten.

Mijn zegen heb je. Deel je een foto?

Wat zou jij voor tradities willen inbouwen in jouw thuisonderwijsgezin?

Plaats een reactie