De kerstvakantie staat voor de deur, en hoewel velen uitkijken naar een periode van rust en gezelligheid, kan het voor sommige ouders ook een uitdaging zijn om thuisonderwijs te blijven geven. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van thuisonderwijs tijdens de feestdagen en enkele tips om deze periode zo gezellig mogelijk te maken.
Elk gezin haar eigen keuze
Je kunt als thuisonderwijzer je dag, week en jaar helemaal inrichten zoals je dat zelf wilt.
Een veelgestelde vraag daarbij is, of je ook kerstvakantie houdt.
Ik denk dat er geen twee thuisonderwijsgezinnen zijn die dit op precies dezelfde manier aanpakken.
Zo zullen mensen die de thuisonderwijsstroming Unschooling volgen, wellicht helemaal geen verschil zien tussen ‘vakantie’ en ‘geen vakantie’, en zullen mensen die heel strikt een schoolprogramma volgen, er niet over twijfelen om schoolse activiteiten aan te bieden als de scholen dicht zijn.
Ook voor thuiszitters, waarbij het de bedoeling officieel is dat ze weer terug naar school gaan, kan het fijn zijn om zoveel mogelijk van school aan te blijven houden.
Verschillende vakanties, verschillende ‘regels’
Eerder schreef ik al over de 10 voordelen van doorgaan met thuisonderwijs in de zomervakantie. Die gaan niet volledig op voor thuisonderwijs in de kerstvakantie. Zo is de zomervakantie erg lang (6-8 weken, afhankelijk van de leeftijd van je kind en het land waarin je woont) en kan helemaal stoppen met thuisonderwijs daarom grotere gevolgen hebben voor leerachterstand en terug in het ritme komen.
Ook is thuisonderwijs geven in de zomer een goede manier om de verkoeling op te zoeken in de schaduw of binnen, wat in de winter natuurlijk (in Nederland en België) niet opgaat.
Voordelen van thuisonderwijs tijdens de kerstvakantie
- Niet uit het ritme: voor onze kinderen zijn schakelingen in ritmes altijd lastig. In december gebeurt er natuurlijk al van alles, dus we proberen qua thuisonderwijsritme zo min mogelijk af te wijken van ‘normaal’.
- Flexibiliteit: door door te gaan met thuisonderwijs in de kerstvakantie, hou je meer vrijheid om andere weken meer vrij te nemen. Ik neem zelf liever in het voorjaar een week of twee vakantie op de camping, zodat we lekker veel met z’n allen buiten kunnen avonturieren, dan dat ik in december nóg meer binnen zit te Legoën met de kinderen: dat doen we al genoeg.
- Persoonlijke aandacht: bij banen in loondienst zijn er vaak wat vrije dagen rondom de feestdagen, waardoor je wellicht meer tijd samen door kunt brengen met meer persoonlijke aandacht.
Nadelen van thuisonderwijs in de kerstvakantie
- Afleiding: met alle festiviteiten, nieuwe cadeautjes en familiebijeenkomsten kan het moeilijk zijn voor kinderen om gefocust te blijven, de koppies zitten soms al aardig vol
- Activiteiten: in de kerstvakantie worden vaak veel leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Het voelt zonde om die te missen terwijl je thuis aan de keukentafel je sommen zit te maken
- Nóg meer mental load: de kerstvakantie kan voor ouders een periode zijn met een hoge mental load: kerstdiners, familievisites, kerkbezoeken en meer kunnen ervoor zorgen dat óók nog thuisonderwijs geven als een te zware last gaat voelen.
- Speelafspraakjes missen: speelafspraakjes gaan bij ons altijd vóór schoolse activiteiten. In de praktijk is dit eigenlijk nooit een probleem: ze maken hun schoolwerk ’s ochtends en er staat zeer zelden voor 9 à 10 uur ’s ochtends een vriendje op de stoep in de vakantie.
In ons gezin
Voor mij zijn december en januari in mijn haakpatronenbedrijf de drukste maanden van het jaar, dus het ritme loopt hier in december zoveel mogelijk door. De gastouder komt gewoon en de kinderen maken gewoon hun schoolwerk in de ochtend.
Het schoolwerk dat ze effectief doen om te leren lezen, schrijven, rekenen en Engels te leren (voor ons de belangrijkste zaakvakken waar we niet vanaf wijken), doen ze in december ook. Daarnaast plannen we uiteraard allerlei uitjes waar de kinderen ook van alles van leren, spelen we meer bordspelletjes en maken we meer puzzels, lezen we nóg meer voor, vieren we het Boekenfeest en gaan we (veel!) bij familie op bezoek.
Het is in ons gezin dus géén ‘gewone’ maand, maar ook geen ‘we doen niks structureel leerzaams’ maand.
Als we dan tóch al veel binnen zitten, kunnen we net zo goed wat meer tafelactiviteiten doen, zodat we er in de lekker-weer-maanden méér op uit kunnen.
Hoe werkt dat voor jou? Team lekker-vrij of team lekker-doorgaan?