Archief: Mei 2016

We gaan verhuizen naar Culemborg! Ergens in of na de zomer trekken we in ons nieuwe kasteeltje. Eerder schreef ik al dat onze woning in Den Haag super snel verkocht was, dus we gaan tussendoor nog even een paar maanden bij mijn ouders op zolder in Hilversum wonen.

We wilden weg uit de grote stad, groter wonen, groener wonen, dichterbij familie wonen en een plekje vinden waar we de komende dertig jaar samen konden leven en groeien als gezin. Daarvoor keken we in de Bosatlas naar plekken die op maximaal een uur rijden van Delft lagen, zodat manlief kan blijven werken waar hij nu werkt. Tevens zochten we tussen Hilversum en Sittard, zodat we meer bij onze ouders in de buurt zouden wonen. De plek moest bovendien een station hebben. We kwamen daarvoor op de lijn Utrecht – Den Bosch uit. Utrecht voldeed niet aan de wens om weg te gaan uit de grote stad en Houten was onbetaalbaar. Van de steden die daarna nog overbleven, viel Culemborg goed in de smaak.

We keken vooral in het oudere gedeelte van Culemborg, omdat de nieuwere wijken erg rechtoe-rechtaan overkwamen. Als je inzoomt op de kaart zie je dat de straten daar erg vierkant en hokkerig zijn en dat sprak ons niet zo aan. Een wijk die wél aansprak was de ecowijk Eva-Lanxmeer. Deze wijk bestaat uit circa 300 huishoudens en is gebouwd in fases vanaf 2000. Er staan kaswoningen in de wijk, woningen waar aarde over het hele dak heen ligt, woningen in felle kleuren met steigers over het water en houten woningen. Er zijn nu zes hoven in de wijk, een woongroep, 4 “Oei-woningen”, “de Trein” en nog wat losse verkochte kavels, waaronder een hele toffe kleinschalige privéschool: de Werfklas.

Alle woningen in de wijk moeten aan bepaalde eisen voldoen en de meeste hoven hebben een gemeenschappelijke tuin. Ook voor die gemeenschappelijke tuinen zijn er regels: er mogen geen hoge afscheidingen geplaatst worden tussen de individuele tuinen en tussen de individuele tuinen en de gemeenschappelijke tuin. De lage afscheidingen die wel zijn toegestaan moeten van natuurlijke materialen zijn. Als je door de wijk heen loopt, geeft dit een leuk effect: heel veel groen, heel veel gevoel van saamhorigheid. De eerste keer dat wij gingen kijken in deze wijk was begin januari, dus alles was dof en dood en grijs, maar de wijk was toch super gezellig! De huizen zijn kleurrijk en telkens heel anders van stijl, er is allerlei random kunst verspreid in de wijk en het is er heel groen en waterrijk.

10451118_1060353067314265_1657108300890915628_n

Onze woning is onderdeel van het project Quartet. Het project bestaat uit 20 huizen, die samen een gemeenschappelijke tuin delen. De woning bestaat uit een begane grond met uitbouw met drie grote ramen en een deur naar de tuin, een bovenetage met 3 slaapkamers en een badkamer en een zolder met twee slaapkamers en een technische ruimte. In die technische ruimte komt, naast de wasmachine, een omvormer voor de 9 zonnepanelen op het dak en de installatie van de vloerverwarming. De vloerverwarming ligt op alle etages en wordt geregeld door de energiemaatschappij van de ecowijk: Thermo Bello. Via een warmwaterpomp krijgen de meeste woningen en bedrijven in de wijk verwarming. De woning is daardoor tevens niet voorzien van gas: in de keuken komt een inductiekookplaat en in de trapkast hangt een elektrische boiler voor warm water.

 

Plaats een reactie