Thuisonderwijs: wie betaalt dat?

Hey daar, mooie gezinnen! Vandaag een korte blog over iets dat behoorlijk wat mensen bezighoudt: thuisonderwijs. Specifieker nog, de grote vraag die vaak wordt gesteld: wie betaalt de rekening voor thuisonderwijs? Pak een kopje koffie (of thee, of wat je maar wilt), en laten we eens kijken naar hoe dit in elkaar steekt.

Thuisonderwijs is tegenwoordig een hot topic. Misschien denk je aan die coole vlogs van gezinnen die de wereld rondreizen en tegelijkertijd hun kinderen onderwijzen, misschien volg je Een Mooi Gezin al een tijdje, of misschien denk je aan je buurman die zijn kinderen zelf lesgeeft omdat hij niet tevreden is met het traditionele schoolsysteem. Hoe dan ook, de vraag rijst vaak: wie draait er eigenlijk op voor de kosten? Waar doen ze het eigenlijk van?!

Laten we eerst eens kijken naar de basis. In veel landen is thuisonderwijs legaal en wordt het gezien als een recht van ouders om de opvoeding en educatie van hun kinderen vorm te geven zoals zij dat het beste achten. In Nederland zit de wet vrij ingewikkeld in elkaar, dat behandel ik op deze pagina wat uitgebreider: Thuisonderwijs in de Wet. In Duitsland en Frankrijk is thuisonderwijs bij wet verboden. In Engeland en de Verenigde Staten is het juist weer heel ‘normaal’.

Op deze pagina richt ik me, vanwege de Nederlandse taal, uitsluitend op wie thuisonderwijs betaalt in België en Nederland.

Kosten

Wat moet er eigenlijk betaald worden? Wat zijn de kosten?

In alle gevallen brengt thuisonderwijs kosten met zich mee. Welke thuisonderwijsstroming je ook kiest, Unschooling, Gameschooling, Worldschooling of één van de vele andere thuisonderwijsstromingen, er zijn kosten.

Zo heb je kosten voor lesmaterialen, boeken, uitstapjes, (online) cursussen en misschien zelfs een speciale docent. Ook heb je meer uren per week oppas of opvang nodig om betaald werk te kunnen verrichten. Daarnaast zijn de grootste ‘kosten’ vaak de gemiste inkomsten omdat de ouders meer uren thuis bij hun kinderen zijn, al verschilt dit natuurlijk per gezinssituatie.

Die kosten kun je op verschillende manieren proberen te drukken:

  • Budgettering: stel een budget op voor thuisonderwijsuitgaven. Dit helpt je om de kosten onder controle te houden en prioriteit te geven aan de belangrijkste educatieve behoeften van je kinderen.
  • Tweedehands materialen: maak gebruik van tweedehands boeken, lesmaterialen en andere educatieve hulpmiddelen. Dit kan veel geld besparen en tegelijkertijd is het in vele gevallen duurzamer om materialen te hergebruiken.
  • Ruilen en delen: werk samen met andere thuisonderwijsgezinnen om lesmaterialen te ruilen of te delen. Op die manier kun je profiteren van een breder scala aan middelen zonder extra kosten.
  • Gratis online bronnen: verken gratis online cursussen, educatieve websites en bronnen. Het internet zit vol met geweldige leerhulpmiddelen die helemaal gratis zijn!
  • Creatieve oplossingen: wees creatief! Thuisonderwijs hoeft niet duur te zijn. Denk buiten de gebaande paden en zoek naar innovatieve manieren om je kinderen te onderwijzen zonder de bank te breken.

Wie betaalt thuisonderwijs?

In Nederland én België betalen de ouders (of verzorgers) het thuisonderwijs volledig uit eigen zak. Er is geen tegemoetkoming vanuit de overheid om het huisonderwijs te bekostigen.

De overheid spendeert normaliter ergens tussen de €7.000 en €10.000 euro per kind per jaar aan basisonderwijs. Die ‘bespaarde’ kosten kun je niet ergens ophalen.

Dat is misschien een deprimerende gedachte, maar ergens vind ik ‘m zelf heel bevrijdend. Wie betaalt bepaalt, immers. Je hebt veel meer vrijheid in je opvoeding en onderwijs als je geen verantwoording af hoeft te leggen over de gemaakte kosten.

Je hebt bij thuisonderwijs overigens wél recht op allerlei toeslagen, net als andere ouders. Ook heb je, omdat thuisonderwijs niet zoveel tijd kost als schoolonderwijs, nog steeds uren in de dag om betaald werk te verrichten, bijvoorbeeld door online ondernemer te worden/zijn/blijven.


Wat er ook gebeurt, één ding is zeker: met wat planning en creativiteit kunnen mooie gezinnen overal ter wereld geweldige thuisonderwijservaringen creëren, ongeacht de kosten. Dus duik erin, wees avontuurlijk en geniet van de reis van thuisonderwijs.

Wil je sparren over de mogelijkheden voor jouw mooie gezin? Laat gerust een reactie achter of stuur me een e-mail.

Plaats een reactie