NaNoWriMo: een uitdaging voor schrijvers

In de wereld van literatuur en schrijven, is november elk jaar een bijzondere maand. Het is de maand van de National Novel Writing Month, afgekort de NaNoWriMo.

Dit jaarlijkse, internetgebaseerde creatieve schrijfevenement daagt deelnemers van over de hele wereld uit om in de maand november een volledige roman van minstens 50.000 woorden te schrijven.

Kwantiteit

De uitdaging van NaNoWriMo ligt in de hoofdfocus op kwantiteit boven kwaliteit. Het doel is om schrijvers te inspireren hun innerlijke kritische redacteur eerst te onderdrukken en zich te concentreren op het neerzetten van woorden.

De gedachte hierachter is dat het gemakkelijker is om terug te gaan en een bestaande eerste versie van een tekst te bewerken dan om van een blanco pagina te beginnen. Het draait allemaal om het loslaten van perfectionisme en het omarmen van het schrijfproces in zijn meest ruwe vorm. Door een woordenaantal te stellen per dag, heb je een succesgevoel, zelfs als de kwaliteit van die woorden misschien nog te wensen over laat. Het is overigens super logisch dat een eerste, ruwe versie nog niet briljant is, dus dit is een prima vertrekpunt om vervolgens, in de maanden ná de NaNoWriMo, de tekst aan te passen tot een deelbare of zelfs publiceerbare vorm.

Naast de uitdaging om een aanzienlijke hoeveelheid woorden te schrijven, biedt NaNoWriMo ook de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe ideeën, genres en schrijftechnieken. Het is een kans om je grenzen te verleggen, je verbeelding te stimuleren en je schrijfvaardigheid te ontwikkelen.

Organisatie

De NaNoWriMo is inmiddels ook een non-profit organisatie die mensen helpt hun stem te vinden én die op papier te zetten. In 1999 werd het evenement voor het eerst georganiseerd.

De organisatie biedt onder andere een gratis “Maak je klaar voor het schrijven van je boek” cursus aan. Die is in het Engels, en richt zich voornamelijk op typische Westerse verhalen (die noemen ze de Heldenreis en dat is inderdaad hoe veel van de ons bekende verhalen werken). Ze erkennen dat er meer diversiteit in verhalen is en zijn begonnen met het uitbreiden van hun lesaanbod om dat beter te weerspiegelen. Meer over de cursus vind je hier: NaNoWriMo Cursus.

Gemeenschap

Eén van de mooiste aspecten van NaNoWriMo is dat het schrijvers van alle leeftijden, niveaus en achtergronden samenbrengt. Of je nu een beroemde gepubliceerde auteur bent of iemand die alleen maar in zijn vrije tijd schrijft, iedereen kan deelnemen en iedereen wordt geconfronteerd met dezelfde uitdaging: 50.000 woorden in slechts 30 dagen. Het resultaat is een wereldwijde gemeenschap van schrijvers die elkaar ondersteunen, motiveren en inspireren.

Er worden plekken ingericht waar je kunt schrijven, helaas is de dichtstbijzijnde voor ons in Londen. Je kunt je wel online aansluiten in een forum, waar ook duizenden Nederlanders zich bevinden. Daar worden óók fysieke bijeenkomsten in gedeeld trouwens, dus er zijn wel mogelijkheden om samen te komen als je dat wilt, alleen niet via speciale schrijfplekken, maar meer informeel in bijvoorbeeld een café.

Als je je aanmeldt op de website van de NaNoWriMo, krijg je zo’n soort dashboard:

In dit dashboard kun je zien hoe het met je challenge gaat. Ook kun je hier navigeren naar de groepen en naar eventuele buddy’s.

>> Aanmelden en meedoen met de National Novel Writing Month is helemaal gratis. <<

Jonge schrijvers

Elk jaar doen er ook 100,000 jongeren onder de 18 mee aan de NaNoWriMo. Zij schrijven, journalen, discussiëren en leren van alles over het schrijversvak. Je kunt een donatie doen aan de organisatie om dit te stimuleren. Je kunt je ook aanmelden als leerkracht om de NaNoWriMo met je leerlingen te doen.

Jongeren kunnen op de website schrijven en daarbij feedback ontvangen van ervaren schrijvers. Ik weet niet zeker of dit ook in het Nederlands werkt, maar als je meer wilt weten kun je naar de speciale Young NaNoWriMo Website.

Mijn NaNoWriMo 2023

Ik ga dit jaar proberen 50,000 woorden aan blogs te schrijven, denk ik. Ik richt voor één blog altijd op circa 1.000 betekenisvolle woorden, dus dat zou betekenen dat ik in één maand circa 50 blogs zou moeten schrijven. Dat is écht een heleboel, maar ik ga er vol goede moed mee aan de slag.

Een andere mogelijkheid zou zijn dat ik aan een non-fictie boek begin. Over thuisonderwijs, gebarentaal, natuurlijk opvoeden, leven-naar-je-eigen-waarden, plannen en reflecteren of een ander onderwerp dat me nu bezig houdt. Ik weet het nog niet én ik weet niet of het uitmaakt.

Het meedoen heeft voor mij namelijk meerdere doelen die bij beide opties worden behaald: het trainen van m’n schrijvers-spieren, het delen van waardevolle content, het aanvullen van antwoorden op veelgestelde vragen over thuisonderwijs en opvoeding én natuurlijk het zelfvertrouwen dat je krijgt van het voltooien van een uitdaging.

[1 november: 850 woorden deze blogpost + 250 dinovember 2023 + begin aan Minecraft post 500 = 1600]

En jij?

Of je nu een ervaren schrijver bent of iemand die gewoon graag schrijft, NaNoWriMo biedt een unieke kans om je volledig op je schrijven te concentreren, nieuwe ideeën te ontwikkelen en jezelf uit te dagen. Het is een oefening in discipline, creativiteit en doorzettingsvermogen.

Dus waarom zou je deze november niet de uitdaging aangaan en je eigen boek/roman/non-fictie/verzameling blogs/poëziebundel/stripboek te schrijven tijdens NaNoWriMo?

Plaats een reactie