Herinneringspot maken

“De dagen zijn lang, maar de jaren zijn kort”

Dit citaat gaat vaak door mijn hoofd. De dagen met kleine kinderen in huis kunnen ongelofelijk eindeloos lang lijken te duren. Door slaaptekort, een zich herhalende loop van voeden, slaapjes, luiers of gewoon doordat je weinig tijd voor jezelf maakt.

En dan kijk je, na zo’n jaar van lange dagen, terug, en dan merk je ineens dat het jaar voorbij gevlógen is.

Bewustwording

Ik raad je daarom aan om (veel!) momenten in te plannen voor reflectie. Zodat je, ondanks vermoeidheid en voedingen en luiers, toch nog écht meemaakt wat je aan het doen bent. In het hier en nu leeft. Kijkt of je nog leeft naar je waarden. En zo niet, kijkt wat je daaraan kunt bijsturen.

Die bewustwording doe ik bijvoorbeeld door elk jaar in december een flinke jaarreflectie te doen.

Maar ook door elke dag een stukje te journalen. Hoeft maar 3 regels te zijn, of 3 dingen waar je dankbaar voor bent, of iets leuks wat je kind zei.

Een leuke gezinsactiviteit hierbij kan de herinneringspot zijn.

Herinneringspot

Eén van de dingen die helpt bij bewustwording van hoe tof je (gezins)leven eigenlijk is, is een ‘memory jar’: een pot waarin je gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld een jaar van 1 januari tot 31 december), steeds een briefje stopt met een leuke herinnering.

Dat kan van alles zijn:

  • Een grappige uitspraak van je kind
  • Een kaartje voor museum/dierentuin/uitstapje
  • Wat je die dag gegeten hebt en of iedereen het lekker vond
  • Wat je die dag gedaan hebt samen
  • Dat de poep van je baby tot op de muur zat (daar kan je een jaar later wél om lachen…)
  • Wat je jezelf hebt horen zeggen waarvan je dacht dat je het nóóit zou zeggen (“Geen jam op de poes smeren”)
  • Wat je kind wilt dat je opschrijft!
  • Lievelingsspeelgoed van je kind
  • Hoe lief ze samen speelden
  • Waar ze ruzie over maakten
  • Hoe je drie miljoen keer in één week hebt stofgezogen/stofgezuigd/gestofzuigd omdat je sensory tray met zand toch niet zo handig was

Alternatief: Bij overlijden

Zo’n herinneringspot kan ook helpen bij rouw. Je kunt dan elke keer als je een (mooie) herinnering aan de overledene heb, die herinnering opschrijven en in de pot doen. Vaak komt verlies óók met angst om te vergeten, die je op deze manier een stukje kunt ondervangen. Ook kun je dan, als je rouw rauw en heftig is, door de mooie herinneringen ‘heen bladeren’.

Pot maken

Leuk, zo’n herinneringspot, maar wat moet je dan doen?

Stap 1: Pak een lege, grote, glazen pot en maak ‘m schoon. Kan een weckpot zijn, een vaas, of een ander leeg glazen iets. Glas is leuk, want kun je doorheen kijken om het langzaam voller te zien worden, maar als je dat juist onrustig/visueel lelijk vindt, kun je uiteraard ook een niet-doorzichtige vaas of pot gebruiken. Je kunt ‘m ook nog leuk versieren, als je in een creatieve bui bent.

Stap 2: Leg er papiertjes bij. Hier kun je kiezen voor niet-plakkende-post-it’s (hoe heten die vierkante briefjes?!), of mooi briefpapier, of juist restjes knutselpapier. Kun je ook gedurende het jaar aanvullen. Je kunt er nog een kleurensysteem in bedenken: groen voor leuke activiteiten, rood voor stomme, oranje voor wat je kind zei, etc. Of je doet één kleur per gezinslid. Of je doet alles lekker door elkaar.

Stap 3: Leg er goed werkende pennen bij. Super irritant als je iets wilt opschrijven en er is geen pen 🙂

Stap 4: Zet een herinnering in je telefoon zodat je de habit kunt opbouwen om ook echt daadwerkelijk iets op te schrijven. Of koppel het aan een vast moment. Wij vragen graag tijdens het avondeten aan de kinderen hoe hun dag was, wat ze geleerd hebben, wat ze leuk vonden, wat ze moeilijk vonden: dat soort vragen. Lena (nu 6 jaar) zegt vaak: “Mama, stel ons weer eens tien vragen?” en dan keuvelen we heerlijk over van alles wat ze die dag gedaan hebben. Heel waardevol en komen vaak zéker dingen uit om in de pot te stoppen.

Pot openen

Naast een vast moment om te schrijven, kun je ook een vast moment maken om te openen. Ik vind 31 december daar een súper geschikt moment voor. Lekker samen kijken wat je ook alweer allemaal gedaan hebt.

Heb je heel veel geschreven? Dan wil je er misschien een paar dagen voor uittrekken, zodat de aandacht van iedereen ook echt op de herinneringen blijft.


Heb jij wel eens een herinneringspot gemaakt? Hoe vond je dat?

Plaats een reactie