Begeleid starten met thuisonderwijs

Je hebt je enorm ontwikkeld in de afgelopen jaren, een echte eigen visie op het leven ontwikkeld en je ziet dat die soms schuurt met wat ‘hoort’ en wat de ‘norm’ is.

Je bent, zeker sinds je moeder bent geworden, steeds beter gaan voelen dat het systeem waarin we leven je niet altijd past. Nu heb je een heerlijk, lief, nieuwsgierig kind om voor te zorgen en wordt er, vanuit de omgeving, steeds vaker gevraagd naar welke school je kind straks gaat. Je antwoordt dan wat vaags, maar krijgt er pijn van in je buik.

Je ziet daarnaast in de media allerlei dingen over de basisschool en lang niet alles daarover is positief. Je hoort andere moeders klagen over hoe moe hun kinderen zijn, over ziekzijn van de juffen, over buitensluiten en te weinig uitdaging op school.

Je kijkt misschien negatief terug op je eigen schoolervaring, of je kijkt positief terug op je eigen schooltijd, maar wilt het tóch graag anders voor je eigen kind.

Thuisonderwijs

Eigenlijk weet je wat je wilt: thuisonderwijs, mogelijk gemaakt door legale vrijstelling van de leerplicht. Je kind níet overdragen aan dat kapotte systeem, maar thuis samen blijven voeden, verzorgen, verrassen, ontdekken en leren.

Je wilt dat de dagen blijven zoals ze nu zijn: veel tijd samen, erop uit, lekker met je voeten in de aarde en je kop in de zon, samen met je gezin.

Je wilt níet dat je straks hele dagen gescheiden bent van je kind, dat broertjes en zusjes elkaar heel weinig zien, dat je elke ochtend druk moet leggen op vlug vlug vlug, dat je gebonden bent aan schooltijden, schoolvakanties en het curriculum dat de overheid bepaald heeft.

Twijfel

Toch twijfel je ook. Kan je dat wel, thuisonderwijs geven? Wat komt er bij kijken? Hoe zorg je eigenlijk voor vrijstelling van de leerplicht? Wat voor materiaal gebruik je?

Misschien is je partner zelfs wel tegen. Of krijg je veel tegengeluid vanuit de omgeving. Hoe ga je daarmee om? Hoe maak je jezelf weerbaar? Is het niet schadelijk voor je kind?

En als je nu al geen tijd vindt om het allemaal goed zelf uit te zoeken, hoe je bijvoorbeeld de vrijstelling moet regelen, hoe moet je dan straks wél tijd vinden voor thuisonderwijs?

Hulplijn

Samen gaan we in drie maanden kijken naar al deze vraagstukken, zodat jij vol vertrouwen, enthousiasme én met een rugzak vol goede ideeën kunt beginnen aan het thuisonderwijsavontuur met je gezin.

Je hebt helder wat er praktisch en wettelijk gezien nodig is voor thuisonderwijs, durft te gaan staan voor deze beslissing en bent opgelucht dat jij je fijne dagen thuis en buiten keutelend kunt voortzetten met je jonge kind. Je voelt je zeker over de keuze en hebt er nóg meer zin in gekregen om jouw kind passend en intensief te blijven begeleiden bij alles wat het kan leren van het leven.

Ik loop een stuk met je mee, zodat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden en zodat je je gedragen en gehoord voelt bij deze toch-wat-buiten-de-lijntjes-keuze.

Door de samenwerking met mij hoef jij niet uren uit te vogelen hoe het zit met de wet, hoef je niet in gesprek met mensen die je het alleen maar uit je hoofd proberen te praten en wordt er niet aan je getrokken om tóch maar ‘gewoon’ in te schrijven op een school. Na het traject met mij is de twijfelmodus uit én de we-gaan-ervoor-modus staat AAN.

Praktisch

Heel praktisch gezien werken we in ieder geval aan je geloof of levensovertuiging helder krijgen, de scholen in je omgeving onderzoeken op hun richting en het formuleren van bezwaren tégen die richting. Dit is een noodzakelijke stap in het verkrijgen van vrijstelling van de leerplicht. Zonder levensovertuiging bezwaren, geen vrijstelling.

Daarnaast kijken we naar de praktische invulling van het thuisonderwijs: wat moet een kind leren? Wat vind jij daarin belangrijk? Welke methode zou bij jouw gezin passen? Hoe doe je het met werk en inkomen? Al dat soort vragen gaan we samen naar kijken, zodat je er geen angst-antwoord op hebt, maar een doorvoelt-zo-klopt-het-antwoord.

Wie ben ik?

Mijn naam is Iris van Meer en ik ben trotse en tevreden thuisonderwijsmoeder van 4 kinderen. Negen jaar geleden werkte mijn man en ik nog full-time in loondienst in grijze kantoren, wonend in een tweekamerflatje in Den Haag, in een drukke wijk met veel trams, herrie en veel baksteen en beton.

Met de geboorte van onze oudste veranderde er iets in mij: ik wist dat ik het leven met haar ánders wilde doen dan ‘de norm’. Tijdens mijn Research Master Child Development and Education was me pijnlijk duidelijk geworden dat het onderwijs in Nederland niet aansluit bij wat we weten van de ontwikkeling van het jonge kind én bovendien dat de richtingen van de scholen die ik kende, niet aansluit bij mijn persoonlijke levensovertuiging.

Op basis van die levensovertuiging dienden we toen onze oudste bijna 5 jaar werd dan ook onze eerste vrijstellingsbrief in. Sindsdien, en stiekem daarvoor ook al, geven we met veel plezier en passie thuisonderwijs aan onze, inmiddels 4, ((uitzonderlijk) hoogbegaafde) kinderen.

Mijn man werkt nog 3 dagen per week in loondienst en ik heb in de afgelopen jaren een succesvolle online haakonderneming opgezet (Een Mooi Gebaar), die mij in staat stelt om locatie-onafhankelijk, min of meer passief inkomen te genereren, zodat we allebei veel samen, veel thuis (en in de Wijde Wereld) kunnen zijn met onze kinderen. Die fijne Wijde Wereld begint bij de achterdeur: we wonen inmiddels in een prachtige groene ecowijk met gedeelde hoftuin, in het midden van het land.

Bouw aan Jouw Mooie Gezin

Ik gun anderen óók deze transformatie, deze vrijheid om zélf te mogen bepalen wáár je kind is en met wíe je kind is en wát en hóe het leert. De vrijheid om in alle rust de dag te starten, met versgebakken brood, in pyjama’s heel veel voorlezen, met lekker naar buiten als het mooi weer is, met buiten hoogseizoen op vakantie, met véél samenspel tussen de brusjes, met Samen Zijn met je gezin. Omdat ook Jouw Mooie Gezin dat waard is.

Wil jij dat ook? Stuur me een berichtje, dan plannen we een telefoontje!

iris@eenmooigebaar.nl / +31 611205531


Liever nog eerst een tijdje wat meer informatie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:

Plaats een reactie