Lezen is voor allerlei dingen voor jezelf goed, en als je ouder bent is het óók nog eens het geven van het goede voorbeeld.
Toch lezen de meeste volwassenen vooral social media en nieuwswebsites.
Gemiste kans als je het mij vraagt!
Daarom: dertien tips om meer te lezen.
1. Lees boeken die je leuk vindt
Een beetje een voor de hand liggende tip wellicht, maar wél waardevol.
Soms voelen mensen zich verplicht om ‘literatuur’ te lezen: boeken die aanbevolen worden in dure kranten door mensen in dure pakken.
Maar als jij gelukkig wordt van het lezen van prentenboeken, kinderboeken, Young Adult, trashy romance: doe dat dan.
Het leven is véél te kort om boeken te lezen die je stom vindt. Niemand ligt op z’n sterfbed te mopperen dat Proust nog ongelezen in de kast staat.
2. Heb altijd een boek bij je
Volwassenen grijpen snel naar hun smartphone als er even een momentje niks te doen is.
Begrijpelijk, doe ik zelf ook.
Sinds ik Storytel (en KoboPlus) op mijn smartphone hoofdscherm heb staan (en Instagram en Facebook veel verder heb verstopt), lees ik véél meer. Ongelofelijk hoe zo’n kleine verandering écht veel teweeg kan brengen.
Met die genoemde apps, en nog véél meer andere apps, kun je boeken lezen tegen een maandelijks bedrag. Uiteraard kun je ook ‘losse’ digitale boeken kopen.
Je kunt natuurlijk ook een ‘echt’ boek in je tas stoppen, of een e-reader. Heb je weinig ruimte in je handtas? Probeer dan eens een dwarsligger, dat zijn (bekende) boeken in een kleiner formaat.
3. Stop met lezen
Ik hoorde ooit van iemand de regel: je moet een boek lezen tot (100 – je leeftijd) aantal bladzijden.
Naarmate je ouder wordt, krijg je namelijk een beter gevoel voor welk boek er bij je past en kun je dus al sneller besluiten om te stoppen. Ben je 8, lees je tot 92 bladzijden en neem dan een beslissing, ben je 92 jaar, dan lees je tot 8 bladzijden voor je je keuze maakt om te stoppen of door te gaan.
4. Lees de leukste boeken eerst
Heb je een grote stapel boeken en kun je niet kiezen welke je eerst wilt lezen?
Begin met degene die je het leukste lijkt.
Het leven is te kort voor ‘ja, maar deze heb ik van mijn moeder gekregen dus zou ik móeten lezen’ of ‘ja, maar, deze werd door m’n collega aangeraden en ze wil vast weten wat ik ervan vind’, etc.
Lees wat je het leukste lijkt. Hopelijk is de tijd je gegund voor ál je boeken, maar begin met dat wat je t meeste brengt 🙂
5. Zorg dat je een stapel hebt
Zeker digitaal merk ik dat ik soms verdwaal in ‘jeetje, wat veel keuze’ en dan toch de Instagram app openklik.
Niet handig natuurlijk.
Ik probeer dus een lijstje te hebben van “deze boeken wil ik graag zo snel mogelijk lezen”.
Dat moet geen 1000 boeken bevatten, anders verdwaal je daar weer in, maar een stuk of 20-30 is handig, zodat je naar gelang je humeur altijd iets te kiezen hebt.
Ik heb daarbij eigenlijk drie stapels: eentje op de e-reader waar ik voor het slapengaan op lees, eentje in audioboek formaat voor tijdens wandelingen, autoritten in m’n eentje en huishouden, en een lijst voor op m’n telefoon.
6. Doe een Lees Challenge
Een leuke manier om jezelf uit te dagen om meer te lezen is door het volgen/volhouden van een leeschallenge.
Makkelijk is daarvoor als je eerdere jaren ook al hebt bijgehouden hoeveel boeken of bladzijden je leest, maar noodzakelijk is dat zeker niet.
Verzin een realistisch aantal en zoek een platform waarop je je voortgang bij kunt houden. Je kunt ook een leuke tracker maken, bijvoorbeeld in een bullet journal.
Hieronder de mijne, waarin ik één boek inkleur én de titel op schrijf per boek dat ik lees 🙂 Ik wil er 100 lezen komend jaar.
7. Sluit aan bij of begin een boekenclub
Boekenclubs zijn denk ik al zo oud als dat boeken zijn en zijn een leuke manier om wat verdieping aan te brengen in je leesgewoontes. Het daagt je vaak ook uit om boeken te lezen die je zelf niet gekozen zou hebben, of om op een bepaalde manier naar een thema te kijken wat je normaal links laat liggen.
8. Maak tijd vrij om te lezen
Voor sommige mensen is de week helemaal volgepland, anderen hebben meer controle over hun agenda, maar voor beiden geldt dat tijd inplannen om te lezen er hoogstwaarschijnlijk voor zorgt dat je meer leest.
Sta bijvoorbeeld ’s ochtends een uur eerder op om te lezen, schrijven, mediteren en sporten.
Of maak er een (nieuwe) gewoonte van om ’s avonds voor het slapen gaan de telefoon een half uur eerder aan de kant te leggen en dat half uur een leuk boek te lezen.
9. Gebruik je wachttijd slim
Op sommige dagen zit je flinke tijd te wachten. Op de bus, trein, of het vliegtuig, bij de tandarts of de fysio: tijd die je normaal waarschijnlijk snel je telefoon grijpt. Maak er een gewoonte van om die tijd te lezen, dan heb je zo maar, ongemerkt, een heleboel leesminuten erbij per jaar!
10. Zoek een leesmaatje
Vind je een hele boekenclub te intimiderend? Zoek dan eens in je vriendenkring of er iemand is die óók meer wil lezen, net als jij. Informeer bij elkaar naar hoe het gaat, hou elkaar accountable of plan ‘leesdates’ in je lokale bibliotheek of in een gezellig bruin café. Telefoons uit, boek open en genieten maar.
11. Gebruik Goodreads of Hebban
Er bestaan verschillende websites waar je kunt bijhouden wat je leest. Als je daar eenmaal een goed aantal boeken in hebt ingevuld, inclusief 1 tot 5 ster waardering, dan krijg je ‘aanbevelingen’ op basis van jouw lievelingsboeken. Het systeem kijkt dan naar andere lezers: als veel lezers het ene boek dat jij 5 sterren geeft óók 5 sterren hebben gegeven, welke ándere boeken hebben ze dan 5 sterren gegeven die jij nog niet gelezen hebt? Hoe meer boeken je invult, hoe preciezer de aanbevelingen worden.
Je kunt in deze systemen ook vrienden toevoegen en kijken wat die lezen. Ook zitten er online boekenclubs en nog allerlei andere kunstige features in deze websites. Ik heb geen aandelen, ik ben vooral enthousiast. In Goodreads houd ik al jaren bij wat ik lees, je vindt me via deze link, leuk als we vriendjes worden: Iris van Meer op Goodreads. Hebban is de Nederlandse variant van Goodreads als ik het goed begrijp.
12. Maak van lezen een ritueel
Mensen zijn gewoontedieren. We herhalen talloze keren hetzelfde gedrag. De kans dat je gewenst gedrag vaker gaat doen, wordt groter naarmate je het vaker doet.
Een leuk ritueel kan daarbij helpen. Bijvoorbeeld dat je zaterdagochtend lekker vers brood haalt, verse koffie zet, een kaarsje aansteekt, je favoriete niet-afleidende muziek aanzet, je in je favoriete stoel nestelt en dan heerlijk tijdens je ontbijtje, je vastbijt in een boek. Genieten gegarandeerd. Ik zet vaak deze playlist aan:
13. Wees geduldig met en lief voor jezelf
Lukt het nou niet hè, om meer te lezen, wees dan lief voor jezelf. Lezen zou een heerlijke beloning, vrije tijds activiteit en ontspannende bezigheid moeten zijn, niet nóg een reden om jezelf op de kop te zitten.
Heb je een tijd niet gelezen, wees dan niet boos op jezelf, maar maak een nieuw plan voor de komende week om te kijken waar je leesmomentjes in kunt bouwen.
Als ik een tijd niet gelezen heb, komt dat vaak doordat ik eigenlijk een niet-leuk boek aan het lezen ben. Waarvan ik dan vind dat die eerst uit moet, voor ik aan iets nieuws mag beginnen. Sinds ik tip 3 aanhou, heb ik hier overigens véél minder ‘last’ van: dan kies ik na het lezen van 70 bladzijdes, gewoon wat nieuws uit als het boek me nog niet gegrepen heeft.